Grădina Botanică din Jibou, printre cele mai frumoase grădini botanice din Europa

DSC_5052-620x264

Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică „Vasile Fati” din județul Sălaj, este situată în partea de nord-est a orașului Jibou, pe terasa a doua a râului Someș. Construită în perioada anilor 1959-1968 dupa ideea și proiectul profesorului de biologie Vasile Fati, grădina este azi considearată a fi una dintre cele mai frumoase din Europa. Proiectul a fost modernizat în anii 1978-1982.

Grădina ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval din zonă, care a fost reședința familiei Wesselényi. Suprafața grădinii botanice este de 24 ha și este amplasată la altitudinea de 272m, cu un relief cu mari denivelări, dar și cu suprafețe plane.

Întreg complexul este organizat pe sectoare, având în componență diferite zone care grupează plantele dupa criterii științifice, un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un acvariu, un parc zoo și o grădină japoneză.

Grădina Botanică este totodata și un centru multifunţional de educaţie, învățământ, cercetare si este integrată în Asociaţia Grădinilor Botanice din România(A.G.B.R.). Această asociaţie s-a dezvoltat „din necesitatea de a realiza o implicare mai convingătoare a grădinilor botanice în acţiunea de conservare a diversităţii plantelor la nivel naţional şi european” (F. Micle)

cunoastelumea.ro

Gradina_botanica_jibouDSC_5064

 

Comentariul Tau