Țestoasele de uscat de lângă Mangalia

image92

Cu peste 800 de specii de păsări, diferite animale, la care se alătură alte zeci de plante, care se găsesc și în zona Mării Mediterane, Pădurea Hagieni este o rezervație naturală cu profil zoo-botanic, situată nu departe de orașul Mangalia, între satele Hagieni, Albesti și Limanu, în podișul Dobrogei de Sud. Este în mare parte alcătuită din stejari și o mulțime de bălți cu vegetaţie acvatică, practic o pădure naturală de tip submediteranean.  Are o suprafaţă de 431 ha și se află în administrarea Ocolului Silvic Murfatlar. Platoul calcaros pe care este situată, reprezintă un vestigiu al fostei Mari Sarmatice. În apropiere, la doar 2 km, se află Peștera Limanu.

Pădurea Hagieni este mai degrabă renumită pentru exemplarele de viperă aflate în libertate, decât pentru blândele țestoase, dar cu toate acestea, aici este habitatul perfect pentru Țestosa de uscat, cunoscută și după numele de Țestoasa dobrogeană. Această specie este răspândită în zona Mării Negre dar și a Mării Mediterane. Numărul țestoaselor a scăzut foarte mult în ultimul timp, drept pentru care au fost declarate animale ocrotite de lege, monument al naturii.

rezervatia-naturala-padurea-hagieni_180Țestoasa este adaptată la mediul terestru din România și se recunoaște după corpul ei scurt, acoperit cu un țest format din 2 părți: carapacea (la partea superioară, bombată, de culoare maroniu-roșcat) si plastronul (la partea inferioară, de culoare deschisă). Exemplarele adulte cântăresc între de 3 și 4 kg.

cunoastelumea.ro

image92

 

 

Comentariul Tau