Festivalul Cetăților Dacice – Cetatea dacică Singidava (Cugir) reînvie pentru cel mai important festival dacic din România

cetate-dacica-cugir

Cascadorii ecvestre, lupte între daci și romani, întreceri dacice, concert PHOENIX — motive pentru care merită să petreci trei zile ‘ca pe vremea dacilor’ la Singidava Cugir 24 — 26 iunie 2016

Orașul Cugir (vechea așezare dacică Singidava) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Cetatea dacică Singidava va găzdui în perioada 24 — 26 iunie a X-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice — cel mai important și mai mare festival dacic din România. Aproape 200 de luptători daci și romani, nimfe și gladiatori vor reînvia istoria și legendele locale spunând într-un mod unic și inedit poveștile dacilor liberi care au trăit în cetățile de pe raza județului Alba. Cele trei zile ale festivalului vor cuprinde luptele între daci și romani, ateliere antice, cascadoriile ecvestre cu cei mai renumiți cascadori români și concertele în aer liber, invitată specială fiind trupa PHOENIX. Și cum festivalul are nevoie an de an de un tarabostes de seamă care să conducă întrecerile și petrecerile dacice, rolul îi revine la cea de-a X-a ediție îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleși.

Orașul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) găzduiește, în premieră în acest an, în perioada 24 — 25 iunie, Festivalul Cetăților Dacice, eveniment ajuns la cea de-a X-a ediție. Cel mai important festival dacic din România este și în acest an o invitație inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol oferind un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale și științifice cât și spectacole de reenactment, lupte între daci și romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar și întreceri între voinicii și ‘puii de daci’ din cetățile dacice din Alba.

Vineri festivalul va debuta cu o expoziție de fotografie intitulată ‘Istorie și identitate locală — Cetatea Singidava’, în cadrul căreia își vor expune cele mai bune instantanee elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură ‘Augustin Bena Alba’ și un simpozion național despre civilizația dacică desfășurate la Casa de Cultură din Cugir. Simpozionul cu tema ‘Istorie și identitate locală’ va reuni profesori universitari și cercetători de la universitățile din Cluj-Napoca și Alba Iulia. Seara de vineri este rezervată muzicii și teatrului, astfel că de la ora 20,00 pe scena Casei de Cultură din Cugir va avea loc un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarde din cadrul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba. De la ora 20,30 Trupa Skepsis va pune în scenă piesa de teatru ‘Zamolxe — mister păgân’, după un text de Lucian Blaga. Cel mai așteptat moment al zilei este paradă cu torțe care deschide festiv Festivalul Cetăților Dacice de la Cugir și în cadrul căreia luptători daci și romani, gladiatori și nimfe vor defila pe traseul Casa de Cultură Cugir — Bulevardul Victoriei — Constructorului — Alexandru Sahia — Rozelor — Stadion.

Sâmbătă manifestările debutează cu întrecerile generației ‘pui de dac’ — un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevi de la școlile din localitățile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori. De la ora 11,00 pe Dealul Cetății din Cugir va fi creat primul spectacol de reenactment, cetatea dacică Singidava urmând a fi asediată de romani moment la care participă trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Pe Stadionul Parc din Cugir vor fi deschise la ora 13,00 taberele și atelierele meșteșugărești antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldați și antrenamente gladiatori.  Pe parcursul zilei vor avea loc și demonstrații de luptă realizate de trupa ‘Terra Dacica Aeterna’, dansuri antice — ‘Nimfele Daciei’, lupte de gladiatori — ‘Luduș Apulensis’, dansuri antice cu fetele din trupa ‘Magna Nemesis’ dar și o prezentare și demonstrații militare daco-romane cu ‘Legiunea a XIII-a Gemina’ și ‘Lupii Apoulonului’. La ora 18,30 este programat al doilea episod al asediului Cetății Singidava, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.

Seară este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19,00 Gino & Bând, Millenium C și Arhaic, iar de la ora 20,00 va concerta legendara trupă PHOENIX. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopții cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor și dansuri ale frumoaselor nimfe.

Duminică — Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară tot pe Stadiounul Parc din Cugir, unde la ora 15,00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci și romani. De la ora 15,30 va avea loc Decathlonul Dacic — un concurs între echipele de voinici ale cetăților dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori. De la ora 17,30 spectatorii sunt invitați să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupă de cascadori ‘Vulturii Carpaților’, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18,00 dacii și romanii își vor prezenta armele și cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleși. Festivalul Cetăților Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric ‘Augustin Bena’ și de ansambluri folclorice locale.

Festivalul Cetăților Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Județean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) și are ca scop promovarea tradițiilor și potențialului turistic al județului Albă. Festivalul este deja o tradiție în județul Alba și a ajuns la ce-a de-a X-a ediție fiind și o întrecere inedită între flăcăii a cinci localități din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăți dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu și Săsciori.

57643680682ccfd8797dabf1

ORGANIZATORI: Consiliul Județean Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba

PARTENERI: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Asociația Culturală pentru Istorie Vie

Biblioteca Județeană ‘Lucian Blaga’ Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociația Grupul Skepsis

Primării: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori

SPONSORI: JIDVEI și Bristot Coffee

Singidava — invitație pe tărâmul dacilor liberi

Cetatea dacică de la Cugir (vechea așezare dacică Singidava) datează de la sfârșitul secolului al II-lea d. H. fiind, potrivit cercetătorilor, o fortificație cu ziduri groase de 2—3 metri construite din piatră și pământ. În decursul timpului în această zonă au fost descoperite numeroase locuințe antice cu un bogat inventar dar și tezaure compuse din monede de argint. Cea mai importantă descoperire de la Singidava este ‘mormântul princiar’, așa cum a fost denumit de arheologi, fiind un mormânt de incinerație care se presupune că ar fi al conducătorului tribului de daci din zonă. Specialiști au concluzionat după cercetarea inventarului funerar că aristocratul local ar fi fost așezat într-un impozant car de paradă cu patru roți, alături de care s-au găsit și resturile incinerate de la trei cai dar și o bogată ofrandă constând în vase ceramice, obiecte de aur, argint, fier și bronz. De asemenea au fost găsite resturile unui coif, ale unei cămăși de zale, ale unui scut din lemn placat cu piele, o lance, o sabie dreaptă, un pumnal dar și alte piese de podoabă. După mai multe săpături și cercetări ale artefactelor descoperite în zona Cugirului, specialiștii au concluzionat că cetatea dacică de la Cugir poate fi identificată cu antica așezare Singidava menționată pentru prima dată de geograful antic Ptolemeu.

Radio Romania Cultural

 

Comentariul Tau