Oraşul de sub Râmnicu Vâlcea, cel mai mare din Dacia Romană

panorama-ramnicu-valcea1

Puţină lume ştie că Râmnicu Vâlcea a fost unul din cele mai mari oraşe de la începutul primului mileniu, de după Christos.

Despre ce este vorba? În niciun caz despre oraşul de azi, care se zbate în căutarea unei identităţi, după ce a fost răscolit şi distrus de regimul comunist, atât din punct de vedere arhitectonic, cât şi pe fond.

Este vorba de Buridava romană, un port uriaş pe râul Alutus (Olt),  oraş metropolă, aflat, în prezent, sub pământ, în cartierul Stolniceni din Râmnic, cu prelungire spre Ocnele Mari.

Vorbim de un oraş cu aproape 10.000 de locuitori (respectând proporţiile, cam 1.000. 000 în zilele noastre). Acest oraş avea în port nu mai puţin de 10 dane, adică zone unde se încărca sarea, spaţii de depozitare, un centru de comandă, fortificaţii. Era un oraş care avea şi un guvernator, clădiri militare, fortificaţii şi un amfiteatru, care, azi, se întinde în curţile a nu mai puţin de 10 case. Există date despre existenţa unei fortificaţii şi a unor clădiri militare chiar în zona Troianu, săpături la întâmplare, în anii ’70, găsind  ziduri groase. Pe strada Cetăţii sunt urme ale acestor ziduri antice.

articol intreg – ramnicuvalceaweek.ro

foto Vilcea Turistica

 

Comentariul Tau