Rânca: stațiunea montană situată la cea mai mare altitudine din România 1600m

ranca-transalipna

Rânca este o stațiune turistică în curs de dezvoltare, aflată pe raza orașului Novaci și a comunei Baia de Fier, județul Gorj, România, situată la 1.600 m altitudine, la poalele vârfului Păpușa în Munții Novaciului din Masivul Parâng, la 18 km de orașul Novaci pe șoseaua Transalpina (DN67C).

100369maxim

Stațiunea s-a născut datorită lui Dumitru Brezulescu care a decis că acesta e un loc bun pentru turism. Tânărul a unit in 1902 satele gorjene intr-un proiect transformat, peste ani, în cea mai mare bancă populară a României interbelice.

Chiar primele cinci cabane de la Rânca au fost ridicate din fondurile Băncii Populare „Gilortul” (numele provine de la râul care izvoraște din Masivul Parâng, traversează Novaciul și se varsă in Jiu).

În anul 1930, Banca Populară “Gilortul” din Novaci a pus în practică proiectul lui Dumitru Brezulescu, vizând crearea unei stațiuni montane la Rânca.

A început acțiunea construind 6 cabane cu câte 5 camere, iar în anul 1937 a fost dată în folosință cabana centrală din Rânca, cu contribuția primului-ministru de atunci al României, liberalul Gheorghe Tătărăscu.

Până în decembrie 1989, la Rânca a mai fost construită o cabană a O.J.T. Gorj, o cabană administrată de către Universitatea din Craiova și o cabană a sindicatelor miniere din bazinul carbonifer al Olteniei.

În apropiere se afla și o unitate militară unde se face instrucția recruților din cadrul trupelor de vânători de munte.

articol intreg

http://cetateabaniei.com

 

Comentariul Tau