Valentin sau Dragobete?

dragobete2

Valetine`s Day e o sărbătoare urbană împrumutată de la americani, după evenimentele din decembrie 1989, prin intermediul presei libere. Este un prilej de exteriorizare a iubirii și o justificare a schimbului de cadouri specific societății de consum. De aceea, evenimentele organizate de Ziua Îndrăgostiților, mai ales cele din mall-uri, sunt puternic ancorate în sfera unui spectacular comercial, nu în cea a spiritualității.

cute-Valentines-day-2016-background

În sudul României este cunoscut obiceiul Zburătoritului, sărbătorit de Dragobete/Cap de Primăvară. Data celebrării Începutului de Primăvară este fixă în același sat, însă diferă de la o zonă etno-geografică la alta (24 sau 28 februarie, 1, 8 sau 25 martie), în funcție de condițiile climatice prielnice pentru ca natură să se trezească după somnul hibernal. Astfel, sărbătoarea este strâns legată de actele riturile de fertilitate și de asigurare a sănătății la începutul unui An Nou agrar.

Pentru colectivitățile tradiționale, aspectele Iubirii sunt mult mai complexe decât sărbătoarea cu dată fixă a calendarului popular actual, celebrată pe 24 februarie de români. Lirica poporană și descântecele asociază Iubirea cu o boală a trupului și a sufletului, întruchipată de Dragoste. Dragostele sunt mesagerii destinului pentru tineri, pândindu-i pe la cotiturile vieții. Ele au puterea de a turna în sufletele îndrăgostiților para iubirii și de a le schimba înfățișarea. Ca vrăjiți, aceștia se idealizează reciproc. Însă nu toate Dragostele sunt curate, deoarece iubirea poate fi impusă și prin farmece.

articol intreg  semnebune.ro

99401_dragobete01
 

Comentariul Tau