Oraşul de sub Râmnicu Vâlcea, cel mai mare din Dacia Romană

Ramnic-2

Puţină lume ştie că Râmnicu Vâlcea a fost unul din cele mai mari oraşe de la începutul primului mileniu, de după Christos.

Despre ce este vorba? În niciun caz despre oraşul de azi, care se zbate în căutarea unei identităţi, după ce a fost răscolit şi distrus de regimul comunist, atât din punct de vedere arhitectonic, cât şi pe fond.

Este vorba de Buridava romană, un port uriaş pe râul Alutus (Olt),  oraş metropolă, aflat, în prezent, sub pământ, în cartierul Stolniceni din Râmnic, cu prelungire spre Ocnele Mari.

Vorbim de un oraş cu aproape 10.000 de locuitori (respectând proporţiile, cam 1.000. 000 în zilele noastre). Acest oraş avea în port nu mai puţin de 10 dane, adică zone unde se încărca sarea, spaţii de depozitare, un centru de comandă, fortificaţii. Era un oraş care avea şi un guvernator, clădiri militare, fortificaţii şi un amfiteatru, care, azi, se întinde în curţile a nu mai puţin de 10 case. Există date despre existenţa unei fortificaţii şi a unor clădiri militare chiar în zona Troianu, săpături la întâmplare, în anii ’70, găsind  ziduri groase. Pe strada Cetăţii sunt urme ale acestor ziduri antice.

Sarea era cel mai de preţ produs al Imperiului Roman (salariul fiind o parte din solda la romani), aceasta era încărcată pe ambarcaţiuni uşoare, transportată pe Istru (Dunăre) şi, de aici, în tot imperiul. Această cetate era legată direct de vechea Buridavă dacică, de fapt capitala dacilor buri, despre care se ştie că nu erau tocmai loiali conducerii de la Sarmisegetuza, dacii buri având afaceri cu Roma încă de dinainte de anii 100. De aceea, în timpul războaielor daco-romane, cetatea Buridava nu a suferit, nu există urme de asediu, dacii buri neparticipând la război.

Urme în Ocnele Mari există în zona de jos, acolo unde locuiau minerii, care, în urma unei revolte ce s-a transformat într-un veritabil război, au rămas fără case, acestea fiind mistuite într-un incendiu uriaş.

Revenim la Buridava romană… Din păcate, prea puţin de vorbeşte despre această cetate, care era cea mai mare la acea oră din Dacia Felix, mai mare decât oraşele aurifere din Transilvania. Da, mai mică decât Ulpia, dar, împreună cu Buridava de la Ocnele Mari, forma prima conurbaţie a antichităţii…

Buridava deci avea port la Olt, atât comercial, cât şi militar,  terme romane, un castru imens, un amfiteatru, sute de locuinţe, clădiri administrative. Azi se pot vedea doar zidul termelor şi o parte din amfiteatru. Restul se presupune a fi exact sub tot cartierul Stolniceni. Buridava devine oraş după anul 103, ajungând, în doar 100 de ani, la o populaţie care depăşeşte, de exemplu,  populaţia pe care o avea Râmnicul de la 1900.

Partea proastă este că ruinele au început să se degradeze, situl a devenit islaz comunal, piatra romană dispare, fiind folosită de localnici la case, coteţe sau grajduri.  Ce înseamnă asta? Lipsă de respect faţă de unul din cele mai vechi oraşe ale antichităţii…

AP

http://www.ramnicuvalceaweek.ro

 

Comentariul Tau